Pozsonyi kifli


A hagyományos módon, eredeti recept alapján elkészített pozsonyi kifli szépen pirult és sűrűn erezett (márványos), tojásozott felületű, kellemes illatú, omlósan törő, mákkal vagy dióval gazdagon töltött. 

A termék történetőről kétféle vélekedés ismert. Egyik a készítését a pozsonyi sütők 1376-ban létre jött céhével hozza kapcsolatba. A városias fogyasztási szokások és igények hatására, 1559-ben határozta el a céh, hogy diós és mákos patkókat sütnek, és azokat árusítják. A híres pozsonyi patkó (kifli) sikere más vidékeken is elterjedt. Mások szerint a pozsonyi patkó története egy névtelen pozsonyi cukrászmesterhez fűződik, aki a karácsonyt megelőző Miklós-napra elkészítette a karácsonyi bejgli kicsinyített változatát, és azzal ajándékozta meg a gyerekeket

Vissza
Vendégkönyv
Enikő
2015-08-12 19:47:19
Nemreg Tusnadfurdon egy helyi ABC-ben vasaroltam az onok pityokas kenyerebol, hat mit mondhatnek, rogton nagymamam kenyere jutott eszembe. Isteni finom, keresgelni is kezdtem a boltjaik utan, de sajnos Marosvasarhelyen nincs. Ha esetleg lesz olyan uzlet Marosvasarhelyen ahol kaphatoak lesznek a termekeik, kerem irjak meg. Koszonom.
Margit
2015-05-31 15:32:53
Eloszor is gratulalni szeretnek onoknek hogy ennyi even keresztul mindig peksutemenyekkel lattak el a lakosagot! lenne egy keresem is ha lehetne glutein mentes peksutemenyeket is ha keszittenenek! sok szeretettel kivanok munkajukhoz jo egeszseget es sok sikert
molnar ilona
2013-11-11 21:31:14
Gratulálok további sok sikert és büszke vagyok ,hogy falumbeliek ilyen ügyesek és híresek.Üdvözlettel Molnár(Bodó) Ilona Kőröskisjenőből.

Önök által beküldött receptek
Receptet beküldte:
Nedelka Klára
Hájas tészta
Receptet beküldte:
Monika
Zserbó
Receptet beküldte:
Miklos Monika
Mogyorós kinder bueno
Receptet beküldte:
Miklos Andrea
Fonott kalács
Sajtóvisszhang
Eladó a javából

A csíkszeredai Sabău Aranka 16 éve a Bocskor pékség Sütike üzletében árulja a péktermékeket. Több mint harminc évig egészen más területen dolgozott, pedig ő az a fajta ember, akit még az Isten is elárusítónak teremtett. A különböző szakmákat bemutató sorozatunkban munkájáról mesél.

A pozsonyi kifli bemutatása a Fun FM rádióban

A Fun FM reggeli műsorának meghívottjai voltunk, ahol bemutatásra került legújabb termékünk, a mákos és diós pozsonyi kifli, ami júniustól már kapható a boltok polcain.