“Pâinea anului" se face la Sânmartin
(12 aprilie 2012 22:02)

Competiţiile dedicate brutarilor şi bucătarilor au fost printre atracţiile de bază ale evenimentului, acestea desfăşurându-se pe 7 categorii, grupate în 3 secţiuni competiţionale. În prima zi a evenimentului, s-au întrecut brutarii şi patiserii la cele trei categorii de la secţiunea Panificaţie, respectiv Pâine, Creaţie Artistică în Aluat de Panificaţie şi Patiserie.
Cel mai râvnit premiu a fost trofeul Pâinea Anului 2012. Pentru a obţine acest trofeu, concurenţii au fost nevoiţi să prezinte sortimente de pâine sau de franzelărie, dar şi o mostră pentru degustare. Juriul a ţinut cont de aspectul-forma produsului, structura cojii şi a miezului, gustul-aroma pâinii, inovaţia-creativitatea, caracterul tradiţional şi modul de prezentare a produsului.
La final, câştigătoare a fost declarată PRIMULA SRL din Sânmartin, pâinea tradiţională cu cartofi, făcută în brutăria FAVORIT primind premiul de Pâinea Anului 2012, la prima participare într-un concurs.
Bocskor Istvan, managerul PRIMULA SRL, spunea că este o satisfacţie foarte mare câştigarea acestui trofeu, deoarece s-a lucrat foarte mult pentru producerea unei pâini de calitate. ,,Pentru noi este o satisfacţie foarte mare, pentru că în spatele nostru nu se află 5-6 specialişti care să dezvolte produsele pentru concurs", ne-a spus Bocskor Istvan. Acesta a mai adăugat că nu a participat la concurs din dorinţa de a câştiga, ci mai mult pentru posibilitatea care exista de a se întâlni şi de a obţine sfaturi de la specialiştii care au fost prezenţi acolo. ,,Premiul este special pentru noi şi datorită faptului că nu ne-am chinuit să facem o pâine specială pentru concurs. Am participat pentru că simţeam nevoia de a vedea şi opinia specialiştilor", ne spunea managerul PRIMULA SRL.

,,Pâinea cu cartofi este cu cartofi şi nu cu praf de cartofi, cum fac alţii"

PRIMULA SRL a fost înfiinţată în 1993, când tatăl actualului manager a preluat o moară ţărănească şi măcina făină pentru localnici, iar în 1995 a fost înfiinţată şi brutăria. Bocskor Istvan îşi aduce aminte că primii ani au fost destul de grei: se lucra numai cu 3 brutari, iar în lipsa maşinilor, pâinea era luată de comercianţi direct de la brutărie.
În 2006 s-a mărit capacitatea de lucru, iar condiţiile din brutărie au fost aliniate la cerinţele UE.
Primul magazin a apărut în 2008, odată cu preluarea lanţului Sutike, în momentul de faţă PRIMULA SRL având 3 magazine proprii în Miercurea-Ciuc, printre care unul şi în hala producătorilor de la piaţa agroalimentară; dar produsele brutăriei din Sânmartin se găsesc şi în alte magazine din municipiu şi alte comune cu care are contract. La acestea se adaugă un alt magazin mobil, prin intermediul căruia se vinde pâine în comunele Frumoasa şi Păuleni. De asemenea, în fiecare sfârşit de săptămână, maşina se află în curtea Universităţii de Agronomie din Bucureşti, unde se desfăşoară un târg al produselor tradiţionale.
Bocskor Istvan spune că atunci când alegi să faci un produs tradiţional este bine să fie 100% natural. De aceea, spune el, niciodată în pâinea cu cartofi făcută în Sânmartin nu se va găsi praf de cartofi cum fac alţi producători. ,,Pâinea cu cartofi este cu cartofi şi nu cu praf de cartofi, cum fac alţii. Indiferent cât va costa cartoful noi vom pune numai cartofi în pâine - şi nu praf. Ruladele cu mac şi cu nucă sunt produse tradiţionale, fără E-uri, fără amelioratori".
Referindu-se la gustul şi structura pâinii pe care o face, Bocskor Istvan spunea că a dezvoltat o tehnologie cu maia, această metodă fiind folosită mai mult în Transilvania. Această tehnologie oferă produsului o textură superioară şi un gust mai bun, iar pâinea se poate consuma şi după o săptămână.

Despre PRIMULA SRL şi Brutăria FAVORIT

- 8 tipuri de pâine se fabrică aici (de la pâinea tradiţională cu cartofi, care a obţinut locul I la GastroPan, până la pâinea cu secară, graham sau franzelă)
- 9 tipuri de cozonaci
- 30 de sortimente de produse de patiserie (croissante cu brânză şi stafide, cu şuncă, cu caşcaval, cu mere, cu crenvurşti etc.)
- distribuţia se realizează cu 6 maşini
- se colaborează cu 115
- 34 de angajaţi pun umărul pentru a realiza cele mai bune produse natural

http://www.informatiahr.go.ro/apr412.html

Vissza

Alte ştiri