Pâinea câştigătoare a brutăriei din Sânmartin
(04 aprilie 2012 22:13)

„Am înfiinţat firma în 1993, la început funcţiona ca moară. În ’95 am reuşit să înfiinţăm într-o încăpere închiriată brutăria. Tata a pornit-o ca întreprindere familială, la început am lucrat cu numai trei angajaţi. În ’96 am avut şansa să absolv un curs de maistru brutar, de atunci mă perfecţionez încontinuu din punct de vedere profesional” – îşi aminteşte Bocskor István, proprietarul brutăriei din Sânmartin şi brutarul care a copt pâinea anului. A relatat, că au dorit încă de la bun început să pună pe piaţă un produs care se realizează cu cartofi, şi din făină de calitate. „Acesta este un lucru foarte important. Pentru această pâine chiar nu am fi vrut să adăugăm făină emulgată. De cele mai multe ori ne-am morărit grâul propriu, şi l-am copt din acela. La început, pe baza reacţiilor primite, l-am îmbunătăţit şi mai mult. Această pâine s-a copt în moară, şi am distribuit-o în magazine. S-a şi pus pe ea, că este pâine „din moară”, între noi aşa am numit-o noi, această pâine de casă tradiţională cu cartofi. „Pentru că mai avem pâine cu cartofi, însă aia nu e din moară” - a declarat proprietarul. „Fiind un produs premium, este şi un pic mai scump. Îi adăugăm cartofi, pregătirea ei necesită mai mult efort, şi celălalt factor – deja amintit – calitatea grâului, deci trebuie achiziţionată grâu mai scump, ca să aibă calitate bună.”

La Expoziţia GastroPan cei mai buni specialişti din ţară şi-au măsurat cunoştinţele, ca să se afle, cine va primi trofeul Pâinea Anului 2012. Juriul de specialitate, condus de Ilonka Boldizsár, vicepreşedintele Uniunii Internaţionale a Brutarilor (UIB) a ales câştigătoare a premiului „Pâinea Anului 2012” pâinea de casă cu cartofi a maistrului brutar Bocskor István din Sânmartin. Trofeul a fost înmânat de către Peter Becker - preşedintele Uniunii Mondiale a Brutarilor (UIB) – relatează comunicatul transmis de Asociaţia GastroPan. Bocskor István a relatat, că participă atât la GastroPan, cât şi la celelalte evenimente similare, însă aceasta a fost prima ocazie, când au şi concurat. Totodată, au ştiut unanim, că se vor înscrie cu pâinea „din moară”.

„Cel mai sfânt aliment al nostru este pâinea, aşa că faptul, că am fost cei mai buni din ţară, ne umple pe toţi de mândrie” – s-a formulat Váradi János, preşedintele Asociaţiei GastroPan. „Nici nu am fi visat, că vom câştiga trofeul Pâinea Anului 2012. Ne-am fi dorit doar să ştim, unde se poziţionează pâinea noastră faţă de celelalte, pentru că am primit confirmări de la buni specialişti, că produsul este bun, şi ar trebui să concurăm. Aşa că ne-am fi dorit să ştim, ce este cea ce ar mai trebui îmbunătăţit. Însă nici nu am fi visat, că vom câştiga trofeul Pâinea Anului 2012. Acest lucru înseamnă foarte mult pentru noi, din perspectivă profesională cântăreşte mult” – a concluzionat Bocskor István.

http://www.szekelyhon.ro/magazin/a-csikszentmartoni-pekseg-nyertes-kenyere

Vissza

Alte ştiri